уторак, 18. фебруар 2014.

Opustite se dok vas bombardujemo: Kako je Srbija ubedila Pakistance da kupe naše oružje

 

 

 

 


Lazar II


Zbog učestalih napada sa velikim brojem žrtava, pakistanska vlada je za svoje ljude nabavila nova oklopna vozila. A na vrhu liste nalazi se "Jugoimportov" Lazar II, piše "The Express Tribune". Ključni momenat u odluci Pakistana da nabavi najmanje 20 oklopnih vozila tipa “Lazar II”, bio je onaj kada je predstavnicima ove države priređen svojevrsni “šou sa pucanjem”.
Srbija je jedina država koja nam je prikazala demonstraciju uživo, tako što su pucali i bacali bombe na vozilo dok smo mi bili u njemu. Osim toga, ponudili su nam isporuku oklopnih vozila u dve faze  - kaže za pakistanski “Ekspres tribjun” Dost Ali Baloh, nekadašnji funkcioner policije pokrajine Sind, koji je, kao deo ekspertskog tima pre dve godine boravio u Srbiji.
 Upravo policiji u ovoj pokrajini najviše nedostaju oklopna vozila poput “Lazara II”, za borbu protiv islamskih ekstremista.

Ceo posao trebalo je da košta oko milijardu pakistanskih rupija, odnosno skoro sedam miliona evra. “Lazar“, međutim, ni do danas nije isporučen Pakistanu, a prema pisanju “Ekspres tribjuna” razlog leži u primedbama koje je na proceduru nabavke uložila organizacija “Transparentnost internešenal - Pakistan”, koja je u septrmbru 2013. godine zatražila od lokalnih vlasti da se ispita da li je poštovana procedura u nabavci ovih vozila.

Oklopna vozila kojima pakistanska policija trenutno raspolaže toliko su oštećena da ih meci lako probijaju. Sredinom novembra 2013, nekoliko metaka probilo je karoseriju jednog oklopnog vozila, usmrtivši jednog policijskog zvaničnika i ranivši drugog. Napad se desio na putu Mirza Adam Kan, a kako se saznaje, izveli su ga pripadnici grupe “Baba Ladla”. “U prvom trenutku smo pomislili da je neko od nas unutar vozila greškom otvorio vatru”, seća se Asad, koji je tom prilikom ranjen u grudi.
Tokom osmogodišnje operacije u Lijariju, maja 2012, oko 18 oklopnih vozila uništeno je u raketnim napadima, kao i u napadima ručnim bombama i protivvazdušnim oružjem koje je dospelo u ruke kriminalaca.

Posle ove neuspele operacije policija u Sindu odlučila je da zameni oklopna vozila u proizvodnji domaće kompanije “Heavy Industries Taxila”. Trenutno raspolažu sa 90 oklopnih vozila (B-6) domaće proizvodnje koja koštaju 17,5 miliona pakistanskih rupija po komadu, dok poboljšana verzija B-7 košta oko 55 miliona pakistanskih rupija.
 
Da bi ostvarili plan o zameni oklopnih vozila uputili su zahteve za ponudu Turskoj, Ukrajini, Rusiji, Srbiji i SAD, a odlučili su se za Srbiju.