субота, 14. децембар 2013.

Zdravstvene dobrobiti mrkve

 

 

 

 

Mrkva za jači imunitetOvo povrće čuva vid, smanjuje rizik od moždanog udara i raka
Ova namirnica se uzgaja već preko 1000 godina. Smatra se da je njezina domovina Europa, gdje ona i dan danas raste kao samonikla biljka.
Uzgojem je razvijeno preko 100 vrsta mrkve.
Većina nas je upoznata s mrkvom narančaste boje, no postoji i ljubičasta, crvena, žuta i crna mrkva.
Dok je narančasta mrkva popularna u Europi, u južnoj Aziji i Africi koristi se uglavnom ona ljubičaste boje.
Plodovi mrkve po veličini mogu varirati od 2 do 90 centimetara.

Sastav  i ljekovitost  mrkve


Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden.
Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.
Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat.Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.
Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost - posebice kod djece.
Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.
Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.
Dokazano je da povrće tamnonarančaste boje, posebice mrkva, najučinkovitije štitikardiovaskularno zdravlje.
Zbog obilja vlakana i pektina smanjuje povišeni kolesterol, te podiže razinu dobrog HDL kolesterola.
Nijedna biljka bolje od mrkve ne zaustavlja proljev i povraćanje kod dojenčadi, a uspješno tjera i dječje gliste.
Zbog vrijednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma, slabokrvnosti i bolesti uzrokovanih pomanjkanjem vitamina kao što su skorbut i rahitis.
Sok od mrkve odličan je za pospješivanje mokrenja, a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta.
U vanjskoj primjeni mrkva zacjeljuje i ublažava čireve, opekotine, ekceme, rane i zagnojenja.
Mrkvine stabljike obiluju mineralnim solima, a obliku uvarka ili kupelji djeluju protiv afti.
Redovito konzumiranje mrkve:
  • smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto
  • štiti vid
  • potiče probavu i rad jetre
  • štiti od nekolikih vrsta raka
  • čuva zdravlje srca i krvnih žila
  • jača imunitet
  • pomaže kod proljeva
  • poboljšava izgled kože
  • čisti organizam