субота, 23. новембар 2013.

Pet zdravstvenih problema koje leči limunada

 

 

 

 

Kad vam život podmetne limun, napravite od njega limunadu, slavna je američka narodna mudrost..Pita od limuna, piletina u sosu od limuna ili limunada? Ovo poslednje verovatno će vam najbolje pomoći u jačanju imuniteta, efikasnijoj borbi protiv prehlada, ali i borbi s nekim hroničnim bolestima. Mnogi limun nazivaju i jednom od najzdravijih namirnica na svetu, ponajpre zbog velike količine vitamina C, ali i ostalih nutrijenata kao što su bioflavonoidi, pektin, folna kiselina, vitamin A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan... 


Ako niste skloni konzumiranju limunade jer smatrate da omekšava i oštećuje gleđ, pokušajte s ovim trikom. Kada popijete limunadu, usta isperite običnom vodom pa sačekajte 30 minuta, a zatim operite zube pastom i četkicom. 
Ovo je pet problema koje možete rešiti limunom u "domaćoj radinosti". 

1. Bubrežni kamenci. Nastaju kada urin sadrži previše soli, a nedovoljno ostalih supstanci poput citrata. Kako limunov sok sadrži limunsku kiselinu (oko osam posto) najbolje je za bolju filtraciju bubrega dnevno popiti pola šoljice ceđenog soka od limuna razređenog u sedam šoljica vode. Možete ga zasladiti veštačkim zaslađivačima i piti svaki dan. Osim toga, trebalo bi da smanjite unos soli i jedete manje porcije mesa i ribe i pijete dovoljno tečnosti. 

2. Artritis. Mokraćna kiselina se u većini tkiva, pa tako i u zglobovima, kristališe u više od 95 posto slučajeva kao natrijumov urat što uzrokuje artritis. Da bi se olakšala bol, ukočenost i stalne upale, sok od limuna može biti vrlo koristan. Iscedite sok od pola limuna u čaši vode te popijte pre doručka. Pijte još jednu čašu razređenog limunovog soka pre ručka, večere i pre odlaska na spavanje.

3. Zatvor. Može biti prouzrokovan brojnim činiocima, uključujući neuzimanje dovoljno tečnosti, vlakana ili uzimanje previše mlečnih proizvoda. Za lečenje zatvora limunovim sokom izmešajte kašičicu soka s čašom tople vode. Umešajte kašičicu meda i pijte svaki dan. 

4. Osetljiv želudac. Pojeli ste obilan obrok, ali vašem želucu to baš nije po volji. Muči li vas gorušica, podrigivanje i nadutost, trebalo biste da uzmete nešto što će pomoći probavi, a to su kiseline u limunovom soku. Pomešajte sok od pola limuna i pola čajne kašike sode bikarbone u čaši vode.

5. Bol u grlu. Limunska kiselina i vitamin C iz soka daje limunu antibakterijska svojstva što pomaže ublažavanju upale. Limunov sok takođe jača imuni sistem. Sledeći put kad osetite nadraženo grlo, pokušajte sebi da olakšate muke i proterate viruse – limunadom. Iscedite sok od limuna u šoljicu. Napunite je toplom vodom i dobro promešajte. Ispirajte grlo razređenim sokom od limuna nekoliko puta tokom dana.