субота, 16. новембар 2013.

Cvekla čuva srce

 

 

 

 

 ThinkstockBOGATSTVO mineralima, ugljenim hidratima, mastima i belančevinama čini cveklu (Beta vulgaris) izuzetno zdravom namirnicom. Kao lekovita koristi se u domaćinstvu i savremenoj medicini.
Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a povoljno utiče na nerve i rad mozga, pospešuje rad želuca, creva i žuči.
Dosadašnja istraživanja pokazala su da nitrati u cvekli znatno snižavaju krvni pritisak, i tako smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega. 
Dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle da bi se pospešila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio rizik od demencije u starosti. Zbog svih dobrobiti, lekari cveklu nazivaju prirodnim aspirinom. Sok od cvekle povećava telesnu izdržljivost i jača cirkulaciju, a nitrati iz nje šire krvne sudove i poboljšavaju opšte stanje organizma i izdržljivost pri svakoj fizičkoj aktivnosti.
Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u lekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, smanjuje holesterol, podstiče razmenu materija i stimuliše efikasnije funkcionisanje jetre.
U cvekli ima najviše vitamina C, pa karotena, zatim vitamina B1 i B2 i B12, vitamina koga retko ima u biljnim namirnicama. Ovo povrće može da se „pohvali“ i gotovo čitavim spektrom minerala koji su neophodni čoveku za život i optimalno funkcionisanje: kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fluor, sumpor, jod, brom, litijum, rubidijum i stroncijum.
Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količinu kobalta, zbog čega se preporučuje vegetarijancima.
Zbog celuloze i pektina koje sadrži u izobilju, pozitivno deluje na rad creva i njihovu peristaltiku.
Često se cvekla preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim.
Ovim posrednim načinom utiče na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin, kojeg takođe, ima u cvekli, omogućava održanje visoke koncentracije leukocita. Pored lečenja malokrvnosti, korisna je i u lečenju tumora, leukemije i raka.
Ovo povrće zbog betanina i betaina podstiče razmenu materija i smanjuju holesterol. Cvekla je, takođe, veoma dobra i za lečenje ateroskleroze, pošto sadrži potrebne količine joda.